Anayasayı askıya almaya çalışan darbe girişimi var

  1. Ana Sayfa >
  2. Gündem >
  3. Anayasayı askıya almaya çalışan darbe girişimi var

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Özgür Özel, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu’ndan (TBMM) bağlandığı FOX TV canlı yayınında, “Yargıtay” krizine ilişkin açıklamalarda bulundu. Özel, “Türkiye’de Anayasayı askıya almaya çalışan bir darbe girişimi var” ifadelerini kullandı.

Yargıtay 3. Ceza Dairesi’nin, Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) Türkiye İşçi Partisi (TİP) Hatay Milletvekili Can Atalay hakkında verdiği “hak ihlali” kararının ardından, Yüksek Mahkeme üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunma kararına ilişkin tartışmalar sürüyor.

CHP Lideri Özel, Meclis Genel Kurulu’ndan bağlandığı FOX TV canlı yayınında, yargıdaki krize ilişkin değerlendirmelerde bulundu ve AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’a tepki gösterdi.

‘AKP’NİN İÇİNDE KENDİLERİNİ HER ŞEYİN ÜSTÜNDE GÖREN BİR KLİK VAR’

Yaşananların yargıya yönelik bir “darbe girişimi” olduğunu söyleyen Özel’in açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

“Açıklamanın esas boyutu birilerini yok saymak ve bir yerden talimatlandırıldıkları belliydi. Bugün ortaya çıktı ki kaleme alan Recep Tayyip Erdoğan’ın ekibi. AKP’nin içinde bir klik ve kendilerini her şeyin üstünde gören, devletten büyük gören bir yapı var. Bu yapının bir darbe girişimine kalkıştığı ortada. Darbeler Anayasa’yı askıya alır. Çoğunluk bu kararı vermiş. Bugün olur yüzde 99’la kabul edilir, gün olur yüzde 51’le… Ama ‘çoğunluk bu kararı vermiş biz buna uyacağız’ diyorsunuz. Birileri buna uymamaya karar verirse darbe girişimi diyorlar. Darbe her zaman tankla, topla, tüfekle yapılmaz. Bu sefer şöyle bir şey oldu: Anayasa Mahkemesi’nin kararlarının bağlayıcılığıyla ilgili; ‘Bizce o madde hükümsüzdür’ dediler. Bu Anayasa’nın bir kısmını hükümsüz kabul edebiliyorsa birileri, diğerleri de bir başka kısmını kabul edebilir.

‘ERDOĞAN’IN, NEREDEYSE TAMAMINI KENDİSİNİN ATADIĞI AYM’YE TAHAMMÜLÜ YOK’

Biz bu darbeye Meclis’te niye direniyoruz çünkü ‘Millet Meclisi’nin oluşumu’ maddesi, ‘Milletvekili seçimi’ maddesi, ‘Meclis’in görevleri’ maddesi. Bir başkası, ‘Ben o maddeyi de kabul etmiyorum’ derse Meclis ortadan kalkar. Bugün Anayasa Mahkemesi kararlarının bağlayıcılığının ortadan kalktığını kabul etmek, yarın ‘Meclis ortadan kalkmıştır, yok hükmündedir’ dediklerinde verecek bir cevap bulamazsınız. Bu çetenin, darbe girişiminin içinde Recep Tayyip Erdoğan olmasaydı -bugün itiraf etti- bu darbe girişimi Tayyip Erdoğan’ın da meşruiyetini ortadan kaldırıyor çünkü 154. maddeyi yok kabul ederseniz şimdi, yarın da başkası Cumhurbaşkanı’nın yetki ve sorumlulukları maddesini yok kabul eder. Yani güç aldığınız yeri, üzerinde durduğunuz temeli yok sayıyorsunuz. Yoksa kimse rahmetli annesinin evladı diye Recep Tayyip Erdoğan’a bu kadar yetki vermedi. Tenzile Erdoğan’a verilmiş yetkiler değil. Bu bir soy bağıyla devlet yönetme yetkisi değil. Padişah değil Recep Tayyip Erdoğan. Bir seçime girildi; öncesinde, sırasında, sonrasındaki dünya kadar haksızlık, eşitsizlik, hukuksuzluk, gayrı meşruluğa rağmen şu anda Recep Tayyip Erdoğan’ın elinde bir mazbatası var ve seçim sonucunda o mazbatayı aldı ve görev yapıyor. Eğer Anayasa’nın, cumhurbaşkanlığı seçimi maddesi yok olursa onu orada oturtmazlar.

Ama sonradan anladık ki bu darbe girişiminin bizatihi içinde Recep Tayyip Erdoğan varmış ve o yüzden bu darbe girişimi başarılı olursa Meclis mi elden gider, hukuk mu elden gider ayrı ama Recep Tayyip Erdoğan’ın; artık kendisi için yapılmış, bütün tartışmalarla OHAL’de değişmiş bu ‘Erdoğan Anayasası’na bile bağlı kalmayacağı, tamamını neredeyse kendisinin atadığı Anayasa Mahkemesi’ne bile tahammülünün kalmadığı ortada.

‘YARGITAY METNİ, NUMAN KURTULMUŞ’A, MECLİS’E HAD BİLDİRİYOR’

Biz bunu gördük ve hemen grubumuzu olağanüstü toplantıya çağırdık. Öncesinde bir saat Yüksek Disiplin Kurulu, partimizin hukukçu milletvekilleri ile bir görüşme yaptık ve kapalı grup toplantısına geçtik. 2 buçuk saatte toplam 35’e yakın arkadaşımız görüş bildirdi ve bu çerçevede birleştik, hepimiz. İlk yorumum da darbe girişimiydi ama hukukçu arkadaşlar çok zenginleştirici katkılarda bulundular ve şu görünüyor: Numan Kurtulmuş’a had bildiren bir metinle karşı karşıyayız. ‘Neden okutmadın, niye beklettin’ diyor. Oysa bekleyen Şentop. Cemil Çiçek de, Ahmet Necdet Sezer de bekliyordu. İkincisi, Meclis’e had bildiriyor. Diyor ki, ‘Bir milletvekilini millet seçebilir, biz salmazsak görev yaptırmayız’ diyor. Üç, ‘Herhangi birinizi alırız, tıkarız, elimizden kimse alamaz’ diyor. Hataylılar üzerinden Türk milletini şunu söylüyor, ‘Kardeşim o kadar kolay değil, sizi kimin temsil edeceğine siz karar veremezsiniz. Son karar mercii biziz’ diyor. Öyle olunca her yönüyle bir darbe girişimi bu.

Buna direnmek lazım. Direnen direnir, direnmeyen bundan sonra kendisine Anayasal bir zemin bulamaz. O yüzden biz görülmemiş bir iş yapıyoruz. Düşündük taşındık nereden başlayalım diye. Bu bir son değil, bu eylem ikinci bir karara kadar sürecek ama tek eylem değil. Zaten biz bugün Barolar Birliği’nin üyeleriyle birlikte yapacağı yürüyüşe Erinç Sağkan beni davet etti. Ben de oraya katılacağımı ve herkesin destek vermesini söyledim. Hep söz verdiğimiz gibi sokaktan ve meydandan çekinmeyen, her türlü eylemliliği yapan bir pozisyonda olacağız. CHP bu meseleye susarak, geçiştirerek, kabullenerek yaklaşmayacak. Şu anda aldığımız karar: Numan Kurtulmuş’a gidelim, partileri toplasın, bu işe Meclis müdahale etsin. Önce kabul etti, sonra hangi telkinle bilmiyorum, vazgeçti. Hatta, ‘Özgür Bey bu seferlik mazur görsün’ diye mesaj yolladı. Ben bugün Anıtkabir’de de şaşırdığımı söyledim ama bu yaptığımız kapalı grupta, ‘Bunu yaparız, bunu yaparız. Eğer bunlardan sonuç alamazsak Meclis’i terk etmeme eylemine başlayalım’ kararı almıştık. O eylemdeyiz, yirmi dört saat esasıyla duruyoruz. Grubu oluşturacak milletvekili sayısı kadar burada duruyoruz. Demokrat Parti desteğe geldiler. HEDEP desteğe geldi. İYİ Parti desteğe geldi, Türkiye İşçi Partisi geldi. EMEP geldi. Ziyaretler alıyoruz.

‘TÜRKİYE’DE ANAYASAYI ASKIYA ALMAYA ÇALIŞAN BİR DARBE GİRİŞİMİ VAR’

Bundan sonra belki çok farklı çeşitlenmeler de düşünebiliriz ama grubumuz büyük bir motivasyonla Meclis’i terk etmeme eylemi yapıyor. Bu eylem hem Türkiye’ye dikkat çekme, dünyanın gözünü Türkiye üzerinde toplama, Türkiye’de bir Anayasayı askıya almaya çalışan darbe girişimi var. Şimdi Recep Tayyip Erdoğan çıkıyor, ülkeleri geziyor ve diyor ki ‘Örneğin darbe akşamı darbeye karşı ilk açıklama yapan ülke sizdiniz, teşekkür ederiz.’ Yani burada kimse şöyle düşünmesin, bir ülkede darbe girişimi oluyorsa demokrasiden yana olan ülkelerin bu konuya dikkat çekmeleri son derece meşrudur. Bunu en çok Tayyip Erdoğan dillendiriyor: ‘Darbe gecesi Arnavutluk’un tavrını unutmadım. Darbe gecesi Macaristan’ın yeri başka. Darbe gecesi Türkmenistan’dan gelen mesaj kıymetli.’ Biz bundan sonraki süreçte hem Türkiye’de hem dünyada bu yapılmaya çalışılanın ne demek olduğunu anlatacağız, meydan boş değil, bunu böyle bilsin. Bugün uçakta biraz yüksekten uçmuş. İnince biraz ayakları yere değmiş. Biraz yazılı metni daha özenli gördüm ama o kadar meydanı boş sanmasın. Kendisini bir kez daha uyarıyorum.

‘ANAYASA MAHKEMESİNİ TARTIŞMAYA AÇMAK İSTİYORSANIZ BİZ ORADA YOKUZ’

153. madde son şöyle; ‘Anayasa Mahkemesi kararları Resmi Gazete’de hemen yayınlanır ve yasama, yürütme, yargı organlarını, idare makamlarını gerçek ve tüzel kişiliği bağlar.’ Bu yüzden burada bir şüphe falan yok. Bu çok net, dediğim gibi bir maddeyi yok sayan, tümünü yok sayar veya herhangi bir başla maddesini yok sayar. Meclis’e topu atıyorsa şöyle bir şey var. Anayasa Mahkemesi’nin kararlarına direnilemeyeceği konusunda hani daha açık bir şey daha yazmak gerekiyorsa, Anayasa Mahkemesi’nin hak ihlali görüldüğü durumlarda yaptığı tebligattan sonra buna karşı… Anayasa Mahkemesi biliyorsunuz kararlarında Anayasa’ya aykırılığın nasıl giderileceğini ya da ortaya çıkan hak mahrumiyetinin, ortaya çıkan sorunun nasıl giderileceğini de tarif ediyor orada. Bu ‘kısa zamanda uygulanır, en geç yedi gün içinde uygulanır, adli tatil de olsa hızla uygulanır’ yazmak gerekiyorsa yazalım ama böyle bir şeye ihtiyaç olmadığı çok açık. Anayasa Mahkemesi 1959 yılında CHP’nin yazdığı, İlk Hedefler Beyannamesi’ne koyduğu, daha sonra Anayasa’ya girmiş olan ve bütün dünyada Anayasal düzeni güvence altında tutan, yasama erkinde çoğunluğu elde edenlerin Anayasa’yı çiğneme ihtimaline karşı bir getirim mekanizması olan son derece çağdaş ve gitgide geliştirilen bir mahkeme. Siz Anayasa Mahkemesini tartışmaya açmak istiyorsanız biz orada yokuz. Anayasa Mahkemesi üyelerinin tamamına yakınını zaten Recep Tayyip Erdoğan atadı. İçlerinde öyle üyeler var ki bir sayfa Yargıtay’da karar okumadan… Mesela neden Anayasa Mahkemesi’nin bir kısmı Yargıtay’dan geliyor? Yargıtay denetimi olsun diye hülle yoluyla aldı. Biz rejime kasteden Anayasa değişikliğini yaptığımız 16 Nisan 2017 tarihinde biz Anayasa’yı, Anayasalar her doğana göre yapılırken, biz Erdoğan’a göre yaptık. Erdoğan’a göre yaptınız ya, mesela o gün Erdoğan’ın üstüne göre dikilen bir kıyafet, bugün zayıfladıysa bol ediyordur veya Erdoğan biraz kilo aldıysa dar geliyordur, biraz yıpranmıştır. Neden? Kişiye özel dikilmiş. Oysa Anayasa aşkın zamanlı metinlerdir. Hatta zamanla demlenirler, zamanla güçlenirler. Uygulandıkça güçlenirler. Siz kişiye özel düzenleme yaptığınız için böyle oldu. Bu Anayasa’dan toplumun birçok kesiminin şikayeti var ama bu haliyle aynen uygulansa birçok sorun çözülecekken önemli sorunlarımız Anayasa’nın uygulanmamasından kaynaklanıyor.

‘NUMAN KURTULMUŞ’ YORUMU

(Numan Kurtulmuş’un tavrına ilişkin soru üzerine) Numan Kurtulmuş’un farklı bir şey yapması ihtimaline inanıyorum, yapması gerektiğini düşünüyorum. Geldiği ekol, bu karara tepki gösteren ekol. Hatta Abdülhamit Gül’ün verdiği tepkiye bakarak, Numan Kurtulmuş’un ne hissettiğini görebilirsiniz. Numan Bey’in temsil ettiği akımın hangi akım olduğu, bunun yargıdaki kanadının neye denk geldiğini, bu ‘Pelikanların’ kimleri tasfiye etmeye çalıştığını da biliyoruz. AK Parti içindeki rahatsız kitlenin, Numan Bey ile ters düşen bir tarafı yok… Meclis Başkanı’na yakıştırmak istemem ama bir gün önce yargının yasamaya bir tahakküm girişimi vardı, sanki bizim Danışma Kurulu’nda da yürütmenin yasamaya bir tahakkümü sonucunda iptal kararı çıkmış olabilir.

(Meclis’i terk etmeme eyleminin yol haritasına ilişkin soru üzerine) Bütçe döneminde bu eylemimizi sürdürürüz. İkinci bir karara kadar… Belki yarın, grubumuz toplanır ve der ki, ‘bu eylem maksadına ulaşmıştır, ikinci faz olarak şunu yapıyoruz.’ Ama bu eylemin sürdürülmesinde arkadaşlarımız fayda görüyorlar. Çok olumlu reaksiyonlar alıyor… CHP, seçilmişlerin verdiği hiçbir karardan pişman olacağı sonuçlar almadı.

Yazıyı Kaynağından Okuyun →

BENZER YAZILAR

‘Gezi Direnişi tarihimizin yüz akıdır’

Mert Ege 11 Aralık 2024
Türkiye İşçi Partisi (TİP), Gezi Davasında yargılanan 5 sanık hakkında verilen hapis cezalarının Yargıtay ta...

60. Altın Portakal Film Festivali iptal edildi

Mert Ege 11 Aralık 2024
Bu yıl 60’ıncısı düzenlenecek olan Altın Portakal Film Festivali, “Kanun Hükmünde” filmi üzerinden yaşanan sa...

Türkiye AİHM’e karşı yükümlülüklerini ihlal ediyor

Mert Ege 11 Aralık 2024
Almanya Dışişleri Bakanlığı, Gezi Davasında yargılanan 5 sanık hakkındaki hapis cezalarının Yargıtay tarafınd...

0 Yorum Yapıldı

Yorum Yaz

keçiören escort escort ankara sikiş izle